UNHCR in WFP mednarodno skupnost prosita za pomoč v višini 266 milijonov dolarjev, da bi lahko ukinili zmanjšane pošiljke hrane trem milijonom beguncev v Vzhodni Afriki. Zdaj so te zmanjšane za do 60 odstotkov, kar pomeni vse večjo nevarnost podhranjenosti in slabokrvnosti, ovirane rasti otrok in vrsto drugih nevarnosti.  

Zaradi omejitve gibanja zaradi covida-19 je tudi na tržnicah v begunskih taboriščih manj hrane, begunci pa ne morejo več podpirati svojih družin z občasnim delom in lokalnim trgovanjem.

“Finančne razmere še nikoli niso bile tako slabe,” poudarja Michael Dunford, regionalni director WFP za Vzhodno Afriko. “Za naslednjih šest mesecev nam manjka 266 milijonov dolarjev samo za minimalne potrebe beguncev. Če se bodo takšne razmere nadaljevale, nas resno skrbi, da bodo begunci soočeni s težko odločitvijo: ali naj ostanejo v taboriščih, kjer je možnost preskrbe s hrano vse slabša, ali pa tvegajo vrnitev na nevarna območja.”

WFP je bila prisiljena zmanjšati mesečno pomoč beguncem do 60 odstotkov v Ruandi, 40 odstotkov v Ugandi in Keniji, 30 odstotkov v južnem Szudanu, 23 odstotkov v Džibutiju in 16 odstotkov v Etiopiji.

V Ruandi živi skoraj 140,000 beguncev in iskalcev azila, večinoma iz DR Konga in Burundija. WFP podpira 138,000 beguncev v taboriščih in 12,500 otrok iz države gostiteljice, ki hodijo v iste šole kot begunci in so deležni šolske prehrane. 60 odstotno zmanjšanje je precedenčno in lahko le še poslabša prehransko negotovost.

WFP pretežno podpira begunce v Ruandi z denarjem, zato bi bilo potrebno relativno malo za izboljšanje razmer: z 11 milijoni dolarjev bi jim lahko zagotavljali denarno pomoč ali pomoč v hrani do konca avgusta.

Več na spletni strani UNHCR