V sredo, 16. novembra 2016 se bo na platformi edX začel brezplačni množični spletni tečaj, ki ga Amnesty International nudi na globalni ravni. Obravnaval bo človekove pravice beguncev – tečajniki bodo izvedeli, katere pravice imajo begunci, kdo je odgovoren za njihovo spoštovanje in zaščito, ter kako to lahko dosežemo. Tečaj je pripravljen kot uvod v tematiko; ne predpostavlja ali pričakuje se vnaprejšnjega znanja s tega področja. Potrebujete pa voljo, dostop do spleta in poznavanje enega od jezikov, v katerem bo tečaj potekal (angleščina, francoščina in španščina).

Tečaj se bo začel 16. novembra 2016 in bo na voljo do 19. novembra 2017. Lahko ga opravite kadarkoli v tem času. Število mest na tečaju Človekove pravice: Pravice beguncev je neomejeno. Prijavite se lahko kar zdaj tukaj: www.amnesty.si/mooc.

Kaj se bodo tečajniki naučili?

  • Kako pojasniti in braniti človekove pravice begunk in beguncev? Zakaj ljudje zapuščajo domove, s kakšnimi razmerami se soočajo?
  • Kakšna je vloga vlad pri preprečevanju kršitev človekovih pravic begunk in beguncev?
  • Kako se zoperstaviti zmotam, predsodkom in diskriminatornemu odnosu ter vedenju do beguncev in prosilcev za azil?
  • Kako ukrepati za zaščito ljudi, ki potrebujejo mednarodno pomoč?

Ob uspešnem zaključku tečaja bodo tečajniki prejeli potrdilo. EdX je vodilni ponudnik spletnih tečajev za množično občinstvo, ki sta ga leta 2012 ustanovila MIT in Univerza Harvard.

Več informacij