V ponedeljek, 21. marca, se je v Bruslju začel prvi Evropski humanitarni forum, ki združuje oblikovalce politik, humanitarne partnerje in zainteresirane strani v dialogu o humanitarni politiki in strategiji, ki bo v mešani obliki potekal do srede, 23. marca.

Na forumu bodo opredeljene rešitve in ukrepi za obravnavo zahtev in omejitev, s katerimi se soočajo humanitarni izvajalci in prejemniki.

“Humanitarne potrebe so vedno večje (…) Medtem ko potrebe naraščajo, se povečuje razkorak med potrebami in razpoložljivimi viri,” je ob odprtju konference dejal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Kelly T. Clements, namestnica visokega komisarja UNHCR, agencije ZN za begunce, je na Twitterju zapisala, da je forum “idealen kraj za zahvalo Evropejcem, ker so odprli svoja srca in domove tistim, ki bežijo pred vojno v Ukrajini. ” Od začetka ruske invazije je Ukrajino zapustilo že več kot 3,4 milijona beguncev.

V ponedeljek so na forumu potekale razprave o zaščiti pred nasiljem na podlagi spola v izrednih razmerah, rešitvah za notranje razseljevanje ter podnebnih spremembah, nesrečah in razseljevanju.

“Ključno sporočilo današnjega dne je priložnost. S skupnimi močmi lahko trajno spremenimo razliko med življenjem in smrtjo za ranljive otroke po vsem svetu,” je dejala Karin Hulshof, namestnica UNICEF-ovega izvršnega direktorja za partnerstva, ki je govorila na zasedanju o boju proti lakoti.

V torek in sredo bodo potekala zasedanja o temah, kot so zagotavljanje izobraževanja v konfliktnih okoljih, na naravi temelječe rešitve za podnebne spremembe ter obravnava duševnega zdravja in psihosocialne podpore v humanitarnih okoljih.