V Bruslju se je 29. oktobra 2019 zaključila dvodnevna mednarodna solidarnostna konferenca o venezuelski begunski in migrantski krizi. Konferenca je bila namenjena ozaveščanju, izmenjavi najboljših praks in iskanju možnosti za sodelovanje pri reševanju krize, ki jo zaznamujejo največje migracije v zgodovini Latinske Amerike. Organizatorji konference – Evropska unija, visoki komisar Združenih narodov za begunce in Mednarodna organizacije za migracije – so ob tem mednarodno skupnost pozvali k večji tehnični in finančni podpori pri reševanju krize.

4,5 milijona ljudi je zapustilo Venezuelo zaradi politične nestabilnosti, negotovosti in gospodarskega propada. To je najhitreje rastoča begunska kriza v latinskoameriški zgodovini in je postala ena največjih razseljevalnih kriz na svetu. Evropska unija stoji z ljudmi Venezuele in je na čelu mednarodne mobilizacije za reševanje krize v državi in podpira politične, demokratične, mirne rešitve – takšne, ki jih podpirajo tudi Venezuelci sami.

Dodatne informacije: https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage/69487/eu-supports-venezuelan-refugees-migrants-and-host-communities_en