Na skupnem virtualnem sestanku, na katerem so sodelovali generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, generalni podsekretar Združenih narodov za humanitarne zadeve Mark Lowcock,  izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore, in  generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus, so zagnali humanitarno akcijo v vrednosti 2 milijarde dolarjev za boj proti COVID-19 v nekaterih najbolj ranljivih državah na svetu.

Koronavirus je prisoten v 195 državah, skupaj pa je potrjenih že več kot 400.000 primerov, skoraj 20.000 ljudi pa je za posledicami okužbe umrlo. Širi se v državah, ki se spopadajo s konflikti, naravnimi nesrečami in podnebnimi spremembami.

Guterres je poudaril, da je globalni pristop edini način boja proti koronavirusa. “COVID-19 grozi celotnemu človeštvu in tako se mora celotno človeštvo odzvati”, je dejal in poudaril, da “odzivi posameznih držav ne bodo dovolj.” Guterres meni, da je  pomoč najbolj ranljivim ne le stvar temeljne človeške solidarnostni, ampak je ključnega pomena za boj proti virusu.

Medvladni načrt, ki ga vodi OCHA, združuje obstoječe pozive Svetovne zdravstvene organizacije in drugih partnerjev Združenih narodov ter določa nove potrebe. Z ustreznim financiranjem lahko rešimo veliko življenj in opremimo humanitarne organizacije s sredstvi za testiranje ter opremo za zdravljenje bolnih, kot tudi zaščitimo zdravstvene delavce.

“Načrt vključuje tudi dodatne ukrepe za podporo gostiteljskim skupnostim, ki še naprej velikodušno odpirajo svoje domove in mesta za begunce in razseljene osebe” je pojasnil Guterres.

Guterres je opozoril, da so lahko življenja milijonov ogrožena, če ne bomo uspeli pomagati ranljivim državam v boju proti virusu. Poudaril je, da je COVID-19 že ustavil življenje v nekaterih najbogatejših državah, podsekretar Lowcock pa je dejal, da zdaj dosega ljudi, ki živijo v vojnih območjih, brez mila in dostopa do čiste vode ter bolniških postelj.

“Če pustimo, da se koronavirus v teh krajih širi, bi ogrozili milijone oseb, obstaja pa veliko tveganje, da bi se celotne regije znašle v kaosu in virus bo imel možnost krožiti po svetu”, je poudaril.

Potrdil je, da države, ki se doma borijo proti pandemiji, pravilno dajejo prednost svojim skupnostim, vendar je opozoril, da v kolikor ne bomo ukrepali zdaj in pomagali najrevnejšim državam, ne bomo mogli zaščititi lastnega prebivalstva.

Generalna direktorica Unicefa je opozorila na skrite žrtve virusa. To so otroci, ki zaradi zaprtih šol nimajo dostopa do izobraževanja in zdravstvenih storitev.

Za okrepitev načrta, je Lowcock iz centralnega sklada za odzivanje na izredne razmere Združenih narodov sprostil dodatnih 60 milijonov dolarjev, s čimer znaša podpira CERF-a 75 milijonov evrov.

Vir: Združeni narodi