Združeni narodi (ZN) opozarjajo, da je stanje v Alepu najhujše do sedaj. Generalni podsekretar ZN-a za humanitarne zadeve Stephen O’Brien je v Varnostnem svetu ZN-a v New Yorku opozoril, da so razmere v Alepu največja humanitarna katastrofa, ki so ji bili do zdaj priča med petletno državljansko vojno v Siriji. Namestnik odposlanca ZN-a za Sirijo Ramzi Ezeldin Ramzi pa je pozval k nujni evakuaciji več sto ranjenih iz obkoljenega vzhodnega dela mesta.

Po tednu dni premirja so sirske vladne sile sprožile novo ofenzivo na vzhodni del Alepa, ki je tako priča najsilovitejšemu obstreljevanju iz zraka od začetka državljanske vojne.

ZN opozarjajo, da je zdravstveni sistem v obleganem delu mesta pred popolnim propadom in da so otroci najranljivejši. V vzhodnem Alepu je ujetih 250 tisoč ljudi, med njimi pa je le okoli 35 zdravnikov. Medicinske opreme, materiala, zdravil in osebja primanjkuje, najmanj 600 ranjencev ne more dobiti zdravstvene oskrbe.

Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo v napadih do zdaj ubitih najmanj 170 ljudi, večinoma civilistov.

V Alepu primanjkuje hrane, trenutno jo je dovolj le za okoli 70 tisoč ljudi. Združeni narodi so pripravljeni na dostavo humanitarne pomoči, ko bodo za to vzpostavljeni pogoji. Kot smo že poročali, so tudi humanitarni konvoju podvrženi napadom.