Slovenski humanitarni delavec in aktivist Tomo Križnar je po tednu dni zapora v Južnem Sudanu prispel domov. Kot je dejal, je bila to ena najhujših izkušenj v njegovem življenju. V Nubske gore je hotel pripeljati napravo za iskanje vode.

Tomo Križnar je iz Slovenije odšel 7. aprila in pristal v glavnem mestu Južnega Sudana, v Jubi. Nubskih gor ni dosegel, saj so ga prej zajele tamkajšnje oblasti  in ga obtožile, da nima pravih dokumentov za premikanje po državi ter za snemanje.

Križnar je iskal pot čez naftna polja, po kateri bi lahko v Nubske gore pripeljal 175 tisoč evrov vredno napravo za iskanje vode. Oblasti v Južnem Sudanu so ga aretirale 19. maja, ker ni imel pravega dokumenta.

Konec tedna so ga po posredovanju slovenskega zunanjega ministrstva izpustili iz zapora.

Kot smo poročali, je slovenski aktivist in humanitarni delavec bil v Sudanu zaprt že leta 2006, ko je v zaporu v kraju El Fašir preživel približno mesec dni. Policija ga je aretirala, ko je želel nezakonito vstopiti v državo, saj ni imel vizuma. Obsodili so ga na dve leti zaporne kazni in plačilo kazni v višini 2000 evrov. Šele na podlagi pomilostitve sudanskega predsednika Omarja al Baširja so ga izpustili iz zapora.

Leta 2003 je bil zaprt tudi v zaporu v Etiopiji. Tamkajšnja policija ga je aretirala na območju omejenega gibanja, saj naj bi bil tam brez potrebnega dovoljenja.

Sicer pa je Tomo Križnar lani prejel nagrado Državljan Evrope 2015. To Evropski parlament nagrado podeljuje od leta 2008, namenjena pa je posameznikom ali skupinam, ki so si posebej prizadevali za vzajemno razumevanje in tesnejše povezovanje narodov Evropske unije, bili aktivni na področju čezmejnega sodelovanja ali se vsakodnevno ukvarjali z uresničevanjem načel evropske listine temeljnih pravic v praksi.