Mednarodna skupnost je na donatorski konferenci v Bruslju zbrala 1,15 milijarde evrov v pomoč Albaniji po novembrskem potresu. Albanski premier Edi Rama je poudaril, da je ta znesek presegel njegovo najbolj divjo domišljijo.

Potres z magnitudo 6,4 je 26. novembra lani na območju pristaniškega mesta Drač in okolice zahteval 51 smrtnih žrtev, približno tisoč ljudi je bilo poškodovanih. Porušenih ali poškodovanih je bilo približno 50.000 stavb. V 11 občinah je potres prizadel okoli 200.000 ljudi. Gmotno škodo so ocenili na 985 milijonov evrov.

Slovenija je v pomoč Albaniji po lanskem uničevalnem potresu namenila 300.000 evrov za šolo s štirimi učilnicami. Slovenija je Albaniji že takoj po potresu namenila za 126.000 evrov materialne pomoči – odeje, blazine, šotore, agregate, spalne vreče in druge nujne pripomočke za pomoč ljudem po potresu. Poleg tega je v Albanijo preko evropske ekipe za civilno zaščito napotila dva gradbena inženirja za oceno škode na zgradbah in ponudila pomoč za usposabljanje medicinskega osebja. Več kot 65.000 evrov pomoči Albaniji pa so donirali tudi Slovenska karitas, Rdeči križ in islamska skupnost.

V okviru skupnih zavez v višini 1,15 milijarde evrov je Evropska unija, vključno s Komisijo, njenimi državami članicami in Evropsko investicijsko banko, za obnovo Albanije namenila 400 milijonov evrov. Evropska komisija je Albaniji namenila 115 milijonov evrov iz proračuna EU. To vključuje prvih 15 milijonov evrov nepovratnih sredstev za obnovo in sanacijo ključnih javnih stavb, kot so šole, za katera sta se včeraj dogovorila predsednica Ursula von der Leyen in albanski predsednik vlade Edi Rama, da bi se lahko delo na terenu začelo čim prej. Komisija Svetu in Parlamentu tudi predlaga, naj iz letošnjega proračuna EU namenita dodatnih 100 milijonov evrov nepovratnih sredstev za sanacijo in obnovo javnih in zasebnih zgradb ter podporo za okrevanje prizadetih podjetij.