People walk under the rain at Petion Ville Club golf course IDP camp in Port-au-Prince January 7, 2011. Reconstruction has barely begun in Haiti a year after its catastrophic earthquake, a leading international charity said on Wednesday in a report sharply critical of a recovery commission led by former U.S. President Bill Clinton.REUTERS/Kena Betancur (HAITI - Tags: DISASTER SOCIETY POLITICS) - GM1E71808YG01

Poročilo razkriva endemijo spolnih zlorab in izkoriščanja v humanitarnem sektorju

Spolno zlorabljanje ranljivih žensk in deklet, ki ga izvajajo humanitarni delavci, je endemično in se dogaja že leta, pri čemer se storilci nekaznovano brez težav premikajo znotraj sektorja, ne da bi kdo razkril njihova dejanja, razkriva poročilo britanskega parlamentarnega odbora za mednarodni razvoj.

Mednarodne humanitarne organizacije se z vprašanjem zlorab njihovih delavcev ne spopadajo učinkovito, pogosto jih bolj skrbi lasten ugled kot dobro žrtev, je med drugim zapisano v poročilu parlamentarnega odbora spodnjega britanskega doma, ki nadzoruje delo vladnega oddelka za mednarodni razvoj in drugih sorodnih javnih organov. Potem ko je sledil niz razkritij o spolnem nadlegovanju in zlorab v več humanitarnih organizacijah, med njimi v Oxfamu in Save the Children, je februarja odbor odredil preiskavo razmer v humanitarnem sektorju, zdaj pa objavil izsledke.

Humanitarni sektor se je znašel pod ostrim drobnogledom, ko je bilo razkrito, da je v humanitarni operaciji na Haitiju po potresu leta 2010 Oxfamovo osebje najemalo prostitutke. V javnost so pozneje prišla tudi poročila o Sirkah, ki so jih humanitarni delavci spolno izkoriščali v zameno za pomoč, in poročila o nadlegovanju žensk v več humanitarnih organizacijah.

Britanska ministrica za razvojno pomoč Penny Mordaunt bo oktobra v Londonu gostila svetovni vrh, na katerem bo z vodilnimi donatorji, humanitarnimi organizacijami in drugimi vpletenimi razpravljala o ukrepih, s katerimi bodo preprečili spolno izkoriščanje.