19. avgusta obeležujemo svetovni dan humanitarnosti, ki ima trojni namen: gre za počastitev spomina na humanitarne delavce, ki so med opravljanjem dela izgubili življenje; za priznanje humanitarnim delavcem, ki opravljajo svoje delo, ter za krepitev zavedanja javnosti o pomenu humanitarnega delovanja in mednarodnega sodelovanja. Ob letošnjem svetovnem dnevu humanitarnosti ZN še posebej poudarja priznanje humanitarnim delavkam po vsem svetu; ozavešča, zbira podporo in daje večjo vidnost zgodbam teh junakinj v prvih vrstah humanitarnih naporov.

Na spletni strani 24 stories je posebej za ta dan zbranih 24 zgodb, vsaka izmed njih je postavljena vzporedno z “običajnim delovnim dnevom” in predstavlja običajne dneve humanitark. Od prebujanja v Jemnu do jutranjega teka skozi park in vožnjo s helikopterjem v Maliju, te neverjetne ženske vplivajo na skupnosti po svetu na tisoče načinov. Vabimo vas, da se pridružite poti 24 žensk humanitarnih delavk vseh ozadij, narodnosti in izkušenj skozi trenutke, ki zaznamujejo njihova vsakdanja življenja, od dela v pravni kliniki v Keniji ali pogovarjanja z domačini na tržnici na Fidžiju, do organiziranja spontane modne revije v Burundiju.

Ob današnjem svetovnem dnevu humanitarnih dejavnosti, sta visoka predstavnica Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini in evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Hristos Stilianides objavila skupno izjavo.  V njej sta med drugim izpostavila, da so kršitve mednarodnega humanitarnega prava še vedno eden od najbolj kritičnih izzivov za zaščito civilistov, pa tudi za zaščito humanitarnih in zdravstvenih delavcev.  V letu 2018 se je v večjih napadih približno 400 humanitarnih delavcev znašlo v vlogi žrtev, s čimer je to leto zabeleženo kot drugo najhujše leto v zgodovini. Več kot tretjina teh humanitarnih delavcev je bila ubita, tretjina pa ugrabljena.  Svetovni dan humanitarnih dejavnosti je priložnost za poklon tem predanim človekoljubom in za zavzemanje za njihovo varnost in zaščito, sta zapisala.

V napadih na specifične cilje ali v drugih manj ciljanih napadih so običajno ubiti ali ranjeni tudi civilisti. Zaradi konfliktov, nasilja in kršitev človekovih pravic je nasilno razseljenih več kot 70 milijonov ljudi. Več kot 200 milijonov ljudi je odvisnih od humanitarne pomoči. EU prispeva k spoštovanju in izpolnjevanju mednarodnega humanitarnega prava na svetovni ravni z zastopanjem interesov, političnimi ukrepi (dialog, izjave in pobude) ter financiranjem partnerskih organizacij za zagotovitev humanitarnega dostopa.  EU je v letu 2017 namenila več kot 1,75 milijarde evrov za operacije humanitarne pomoči v več kot 80 državah po svetu.

Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) je 19. avgust za dan humanitarnosti razglasila leta 2008. Ta datum je bil izbran s posebnim razlogom: 19. avgusta 2003 se je namreč zgodil bombni napad na sedež OZN v Iraku, v katerem je življenje izgubilo 22 ljudi, med njimi tudi visoki komisar OZN za človekove pravice in posebni predstavnik generalnega sekretarja OZN za Irak Sergio Vieira de Mello.

Vir: MZZ, World Humanitarian Day