Dostop do čiste pitne vode se nam zdi samoumeven, a v mnogih revnejših državah sveta je to velik problem, v svojem zapisu na spletni strani Slovenskega karitasa opozarja Jana Lampe.

“To občutijo posebej ženske in dekleta na podeželju mnogih držav Afrike, kjer je dostop do vode velik problem in porabijo vsak dan ure in ure ter naredijo mnogo kilometrov peš, da prinesejo družini vodo za osnovne potrebe. Poleg tega, da se s tem ogroža njihovo zdravje, so dekleta pogosto odsotna iz šole, ženske pa izgubijo čas za drugo delo. 20 litrov vode, kolikor je prinesejo domov v eni posodi, je pogosto vse, kar ima na primer družina s petimi člani na podeželju Burundija na dan za vse svoje potrebe, za pitje, kuhanje, umivanje … Pri nas pa samo za splakovanje stranišča oseba dnevno porabi okoli 50 litrov, z vodo pa razsipavamo tudi drugje … Vodni viri v Afriki in tudi drugih revnih državah po svetu so poleg tega velikokrat tudi neprimerni za pitje, ker ni urejenega dostopa do vode, saj ni povsod zajezenih studencev in vodnjakov, ki bi jo prečiščevali. Ljudje tako pogosto zajemajo umazano vodo iz izvirov. S pitjem take vode še posebej otroci zbolijo za različnimi črevesnimi boleznimi, kot sta diareja in kolera, mnogi ob tem žal tudi izgubijo življenje.”

Razmišljanje Jane Lampe v celoti si lahko preberete TU.

Zavzemanje za celovit pristop do upravljanja voda v času predsedovanja Slovenije Svetu EU osrednja prednostna vsebina na področju mednarodnega razvojnega in humanitarnega delovanja.

Na fotografiji: Mariama uživa v čisti vodi iz ene od pip, ki jo je WaterAid namestil v vasi Samabogo v Maliju, april 2018. Foto: WaterAid/Basile Ouedraogo