Evropska komisija je 22. septembra napovedala dodatnih 119 milijonov evrov humanitarne in razvojne pomoči za podporo ranljivih Jemencev, ki trpijo zaradi sporov več kot šest let. S tem bo EU letos namenila za pomoč tej državi skupno 209 milijona evrov.

Na visokem dogodku za odziv na humanitarno krizo v Jemnu, ki so ga ob robu 76. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov organizirale EU, Švedska in Švica, je sodeloval tudi državni sekretar z ministrstva za zunanje zadeve dr. Stanislav Raščan.

Jemen je največja humanitarna kriza na svetu, saj skoraj 70% prebivalstva potrebuje humanitarno pomoč.

Komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je dejal: “Humanitarne potrebe v Jemnu so brez primere in se nenehno povečujejo, medtem ko se odziv financira le polovično. Tisoči stradajo, milijoni so na robu lakote. EU ostaja zavezana, da bo še naprej pomagala Jemnu in vse vpletene strani poziva, naj odobrijo neomejen humanitarni dostop in omogočijo dostavo osnovnih dobrin, kot sta hrana in gorivo. EU podpira politični proces pod vodstvom ZN. Le mir lahko Jemencem konča trpljenje. ”

Jutta Urpilainen, komisarka za mednarodna partnerstva, pa je med drugim poudarila, da bodo imele ženske osrednjo vlogo pri izgradnji prihodnosti Jemna, zato bo podpora EU podprla ekonomsko opolnomočenje žensk.

Slovenska pomoč Jemnu

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je izrazil zaskrbljenost nad vse večjim razkorakom med humanitarnimi potrebami in razpoložljivimi sredstvi. Poudaril je, da je ob nujnem povečanju sredstev naloga mednarodne skupnosti poskrbeti, da humanitarna pomoč doseže najbolj ranljivo prebivalstvo, predvsem otroke in ženske.

“Zagotavljanje varnega humanitarnega dostopa in spoštovanje mednarodnega humanitarnega prava je ključnega pomena,” je še poudaril državni sekretar dr. Raščan in dodal, da se lahko konflikt v Jemnu reši samo z vključujočim političnim procesom. Zato je pozval vse strani, da se konstruktivno vključijo v prizadevanja posebnega odposlanca Združenih narodov za Jemen Hansa Grundberga za politično rešitev akutne krize, ki traja od leta 2015.

Slovenija je od začetka krize v Jemnu zagotovila 520.000 evrov za humanitarno pomoč. Na zadnji donatorski konferenci za Jemen marca letos je Slovenija napovedala 120.000 evrov za obdobje 2021-2023 prek Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC).

Več o pomoči Jemnu TU.

Foto: Flickr