V enem izmed najmočnejših potresov v zgodovini, je veliko število ljudi izgubilo svoj dom in potrebujejo pomoč.

 

Sirija

  1. 2. 2023 sta za pomoč in podporo prebivalcem, ki jih je prizadel potres, v okviru humanitarnega zračnega mostu EU za Sirijo, dve letali z nujno pomočjo pristali v Damasku. Letali sta dostavili šotore, opremo za zatočišča in grelnike. Gre za prve tovrstne lete, ki so pristali v Damasku. So del serije letov, ki prevažajo pomoč sirskemu ljudstvu iz lastnih humanitarnih zalog EU v Brindisiju in Dubaju, preko European Humanitarian Response Capacity.

Humanitarni zračni most EU bo Siriji dostavil 420 ton pomoči, vključno s 225 tonami iz lastne humanitarne zaloge EU v vrednosti 1,1 milijona EUR. 15 evropskih držav (Avstrija, Bolgarija, Ciper, Nemčija, Grčija, Finska, Francija, Italija, Latvija, Norveška, Poljska, Romunija, Švedska, Slovaška in Slovenija) je Siriji ponudilo pomoč na pobudo EU Civil Protection Mechanism  8. februarja 2023. Donacije vključujejo šotore, postelje, grelnike, higienske pakete, hrano in medicinske pripomočke. Pomoč dostavljajo ljudem, ki jo najbolj potrebujejo.

Ekipa EU za civilno zaščito v Beirutu usklajuje dostavo pomoči Siriji. Prisotni so tudi humanitarni strokovnjaki EU, ki skupaj s partnerji skrbijo, da pomoč doseže najbolj ranljive.

Do danes se je EU na potres odzvala z 10 milijoni evri humanitarne pomoči, vključno s 3,9 milijoni evrov novih sredstev in več kot 6 milijonov evrov prerazporejenih preko tekočih humanitarnih projektov.

Humanitarna pomoč EU v Siriji deluje 12 let in pomaga dostaviti pomoč na podlagi humanitarnih načel enakopravnosti in nevtralnosti.

Turčija

Več kot 1650 reševalcev in 110 iskalnih psov je bilo preko EU Civil Protection Mechanism vključenih v podporo operacijam iskanja in reševanja v Turčiji.

Reševalne ekipe so demobilizirane, na terenu pa še vedno deluje pet zdravstvenih ekip iz Albanije, Belgije, Francije, Italije in Španije, ki so do danes nudili zdravstveno oskrbo več kot 4000 ljudem. 20 držav članic EU je ponudilo tudi zatočišča, medicinsko opremo, hrano in oblačila.

EU je do danes za humanitarno pomoč ljudem, ki jih je prizadel potres v Turčiji, namenila okoli 5,7 milijona evrov. Humanitarni partnerji nudijo žrtvam potresa pomoč v hrani, zdravstveno oskrbo, dostop do vode in sanitarnih storitev, denarno pomoč in zatočišča.

Evropska komisija in Švedsko predsedovanje Sveta EU bosta marca v Bruslju v sodelovanju s turškimi oblastmi gostila donatorsko konferenco, katere cilj je zbrati sredstva mednarodne skupnosti za podporo v potresu prizadetim prebivalcem Turčije in Sirije.

Vir: Evropska komisija, Generalni direktorat za evropsko civilno zaščito in evropske operacije humanitarne pomoči (ECHO)

Projekt »Krepitev učinkovitosti odziva NVO v sodelovanju z zasebnim sektorjem na področju mednarodne humanitarne pomoči«, ki ga sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije v sklopu strateškega partnerstva na področju mednarodne humanitarne pomoči. Izvajata ga Platforma SLOGA in Slovenska karitas. Vsebina  je izključna odgovornost platforme SLOGA in Slovenske karitas in ne odraža stališča Vlade republike Slovenije in Ministrstva za zunanje zadeve RS.