Visoki uradniki Združenih narodov opozarjajo, da so nedavni boji v regiji Tigraju v Etiopiji povzročili lakoto, ki je prizadela več kot 400.000 ljudi. Na prvem javnem zasedanju o krizi so članice Varnostnega sveta OZN v petek opozorile, da je kar 33.000 otrok hudo podhranjenih.

Visoki uradniki so povedali, da je zaradi osemmesečnega konflikta še 1,8 milijona ljudi na robu lakote. Pozvali so k takojšnjemu neoviranemu humanitarnemu dostopu do območja.

Opozorili so tudi na nevarnost nadaljevanja spopadov kljub razglasitvi premirja. Etiopska vlada, ki se je borila proti regionalnim silam v Tigraju, je minuli ponedeljek razglasila enostransko premirje. Vendar pa so se uporniki zavezali, da bodo pregnali svoje “sovražnike” iz regije, poročajo pa tudi o občasnih spopadih, ko se mednarodni pritisk povečuje, da se vse strani v sporu umaknejo, poroča BBC.

V spopadih med Ljudsko osvobodilno fronto Tigray (TPLF) in vladnimi silami je umrlo že na tisoče ljudi, razseljenih pa je bilo več kot dva milijona ljudi.

Vse strani v konfliktu so obtožene množičnih pobojev in kršitev človekovih pravic.

Mekele, regionalno središče Tigraja. Foto: Wikimedia

Mekele, regionalno središče Tigraja. Foto: Wikimedia