Prihodnost humanitarne pomoči je v večjem političnem zagovorništvu humanitarnih delavcev, v osredotočanju na reševanje konfliktov in ne le odzivanju nanje ter na več posluha za prejemnike te pomoči, poudarja vodja ZN za nujno pomoč, generalni podsekretar za humanitarne zadeve Martin Griffiths.

V intervjuju za podkastThe New Humanitarian’s Rethinking Humanitarianism je Griffiths povedal, da upa, da ta ne bo vključevala še enega Britanca na čelu OCHA, agencije ZN za usklajevanje nujne pomoči: “Sveta ne bi smel voditi Sever. Oche ne bi smel voditi nekdo, kot sem jaz.”

Griffiths je namreče že peti Britanec na tem položaju in njegovo imenovanje maja 2021 je sprožilo kriitke, da je bila izpuščena priložnost za uravnoteženje razmerja moči med Severom in Jugom ter izbiro človeka, ki bi bolje predstavljal ljudi, katerim naj bi služili Združeni narodi.

Med njegovimi prednostnimi nalogami so izboljšanje dostopa humanitarne pomoči – z večjo politično preudarnostjo, odločnejšim zagovarjanjem in zavzemanjem za prekinitev ognja – ter učinkovitejše zagotavljanje pomoči z zagotavljanjem večje količine pomoči v gotovini in lokalizacijo odzivov, je med drugim povedal v intervjuju.

Pozval je k večji zastopanosti lokalnih in nacionalnih organizacij v humanitarnem organu ZN, Medagencijskem stalnem odboru (IASC), ki mu kot vodja OCHA tudi predseduje.

Griffiths je dejal, da si prizadeva določiti jasnejše meje glede obsega humanitarnega odzivanja in se izogniti “kopičenju drugih dejavnosti”.

To po njegovih besedah zahteva “ureditev” odnosov z razvojnim sektorjem, humanitarci pa morajo biti močnejši zagovorniki reševanja sporov in bolj angažiranega delovanja razvojnih in finančnih institucij.

Zagovarjal pa je tudi namenjanje pozornosti vprašanjem, kot so gospodarske spodbude, ki tradicionalno ne spadajo na področje humanitarne dejavnosti.

Celotni intervju TU.